De strafrechtelijke gevaren van sociale media

Een ophefmakende zaak in Denemarken

Recent verscheen in de pers dat in Denemarken veertien mensen, waaronder zes minderjarigen, vervolgd worden wegens het delen van videobeelden van de onthoofding van twee vrouwen in Marokko.

De Deense Louisa Vesterager Jespersen en de Noorse Maren Ueland waren op vakantie in Marokko toen ze op 17 december 2018 dood werden aangetroffen in een berggebied ten zuiden van Marrakesh. De dames werden overvallen door een groepje mannen en neergestoken. Vervolgens werd één van hen de keel overgesneden en de andere onthoofd.

Al snel werden vier hoofdverdachten gearresteerd door de Marokkaanse autoriteiten. Een van hen maakte beelden van de moord op Louisa Vesterager Jespersen en postte deze op sociale media.

De verdachten bleken ‘lone wolves’ te zijn die trouw hadden gezworen aan de terreurgroep IS.

De beelden werden meteen duizenden keren gedeeld, ook in Denemarken.
Twaalf mensen worden vervolgd wegens het zonder meer delen van de aanstootgevende beelden. Zij deelden de beelden zonder hun instemming te betuigen met de in de video zichtbare daden. Twee anderen worden vervolgd wegens het verheerlijken van terroristische misdrijven die in de video worden weergegeven.

Het Deense openbaar ministerie stelde in een officiële persmededeling dat alle vervolgde personen de beelden deelden via Facebook Messenger of andere sociale media.

De situatie in België

Ook in België kan men voor het verspreiden van dergelijke beelden via sociale media strafrechtelijk vervolgd worden.

Artikel 140bis van het Strafwetboek bepaalt dat iedere persoon die een boodschap verspreidt of anderszins publiekelijk ter beschikking stelt met het oogmerk rechtstreeks of onrechtstreeks aan te zetten tot het plegen van terroristische misdrijven gestraft wordt met een gevangenisstraf van één maand tot vijf jaar en een geldboete van € 800,00,- tot € 40.000,00,-.
Er is dan ook voorzichtigheid geboden bij het delen van beelden via sociale media.

Indien U hierover vragen heeft, kan U contact opnemen met ons kantoor op het telefoonnummer 03/369.28.00 of via info@bannister.be.

Lees het volledige persartikel hier.