In België kun je in sommige gevallen ‘onder elektronisch toezicht’ worden geplaatst. Dit betekent dat je voor een bepaalde periode thuis zult moeten blijven met een enkelband politie. 

Een enkelband kan niet alleen als straf voor het plegen van een bepaald misdrijf worden opgelegd, maar in sommige gevallen ook tijdens de afwachting van je proces, wanneer het onderzoek nog loopt.

Het is dus in bepaalde situaties mogelijk om een enkelbandje te krijgen in plaats van naar het arresthuis te moeten. Je advocaat kan je hierover adviseren.

Ben je betrokken bij een strafprocedure en wil je een voorlopige hechtenis vermijden? Contacteer dan gerust het gespecialiseerde team strafrecht van Bannister Advocaten via info@bannister.be of via het telefoonnummer 03/369.28.00.

Wil je meer informatie over de enkelband in België? Lees hieronder dan gerust verder. Wij geven een overzicht van de toepassingsmogelijkheden.

 

Wanneer kun je een enkelband politie krijgen?

Er zijn verschillende fases in de Belgische strafrechtelijke procedure waarin je een enkelbandje kunt krijgen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

 

Bij voorlopige hechtenis

Als je verdachte bent in het kader van een gerechtelijk onderzoek naar een misdrijf, is het mogelijk dat de onderzoeksrechter oordeelt dat je in voorlopige hechtenis moet blijven. Dit betekent dat je van je vrijheid wordt beroofd tijdens (een deel van) het verdere verloop van het onderzoek. 

Hiervoor moet er wel een gevangenisstraf van één jaar of meer boven je hoofd hangen.

Tijdens de voorlopige hechtenis kun je naar het arresthuis worden overgebracht of je wordt heengezonden met een enkelbandje. Deze beslissing zal door de onderzoeksrechter worden genomen. 

Een enkelbandje wordt zeer strikt toegepast in het geval van voorlopige hechtenis. Je zult dat 24/24 en 7/7 op hetzelfde adres moeten blijven. Slechts in uitzonderlijke gevallen kun je het huis verlaten, bijvoorbeeld om naar de rechtbank te gaan. 

 

Als straf na een veroordeling

Als je bent veroordeeld voor een bepaald misdrijf kan de rechter beslissen om je een enkelband politie op te leggen, als autonome straf op zich of als alternatief voor een gevangenisstraf.

 

Als autonome straf

Bij misdrijven waar maximaal één jaar gevangenisstraf op staat, kan de rechter beslissen om je rechtstreeks te veroordelen tot een periode onder elektronisch toezicht met een enkelbandje. Voor zware misdrijven zal een enkelbandje als autonome straf dus niet mogelijk zijn.

De rechter zal bepalen hoe lang je onder elektronisch toezicht moet blijven. Er is echter wel een minimum van één maand en een maximum van één jaar. 

Tijdens deze periode dien je je aan strikte voorwaarden te houden. 

 

Als alternatief op de gevangenisstraf

Als je werd veroordeeld tot een gevangenisstraf, kun je onder bepaalde omstandigheden je straf ondergaan door middel van elektronisch toezicht. Dit kan worden voorgesteld door de gevangenisdirecteur en in sommige gevallen door de strafuitvoeringsrechtbank.

Er zullen voorafgaand bepaalde uren worden afgesproken waarop je op het vastgestelde adres moet blijven. Je moet deze uurregeling strikt respecteren. Het is in sommige gevallen ook mogelijk om te blijven werken of om bepaalde opleidingen of therapieën te blijven volgen. 

 

Enkelband politie advocaat

Hoe verloopt de procedure voor een enkelbandje?

De specifieke stappen, die je moet doorlopen om een enkelbandje te krijgen, is het laten installeren en ermee te leven. Het zal verschillen als je in voorlopige hechtenis bent of als je het als straf moet ondergaan.

 

Het justitiehuis en de justitieassistent

Meestal zal er eerst iemand van het justitiehuis langskomen om na te gaan of een enkelband aangewezen is. Dit hangt af van de levensomstandigheden op het adres waar je verblijft. Het kan ook zijn dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek met een justitieassistent. Tijdens dit gesprek zul je alle informatie krijgen over het elektronisch toezicht en zullen alle afspraken en voorwaarden worden behandeld.

 

Het Vlaams Centrum voor Elektronisch Toezicht

Daarna komt het Vlaams Centrum voor Elektronisch Toezicht (VCET) in beeld. Dit is een overheidsinstantie die o.a. de plaatsing en de installatie van de enkelband zal uitvoeren. Ze zullen de enkelband aanmeten en ook een zogenaamde ‘bewakingsbox’ bij je thuis installeren.

Het VCET zal je uurrooster opleggen en zal ook alle overtredingen bijhouden. Ook andere schendingen zoals bijvoorbeeld beschadiging van het materiaal wordt door het VCET opgevolgd.

 

Advocaat Enkelband politie

Hoe kan een advocaat je helpen?

In sommige gevallen kan je advocaat expliciet verzoeken om een enkelband, bijvoorbeeld als je een gevangenisstraf wil vermijden. Er bestaat ook de mogelijkheid om na het uitzitten van 1/3 van je straf de schorsing van een enkelband te vragen. 

Voorlopige hechtenis en strafuitvoering is een zeer gespecialiseerde materie in het Belgisch recht. Het is daarom aangewezen om een gespecialiseerde strafrechtadvocaat te raadplegen. Zo garandeer je de best mogelijke uitkomst. 

 

Contacteer een specialist van Bannister Advocaten

Riskeer je een gevangenisstraf en wil je liever een enkelband politie? Contacteer dan gerust ons team van specialisten via info@bannister.be of via telefoonnummer 03/369.28.00.

Wij helpen je graag verder.