Ben je het slachtoffer van een misdrijf? Of word je verdacht van een strafbare handeling? Dan is het van groot belang om een gespecialiseerde strafrecht advocaat Antwerpen te raadplegen.

Bannister Advocaten is een advocatenkantoor gespecialiseerd in het strafrecht. We hebben een team van specialisten met jarenlange ervaring in het verdedigen van cliënten in strafzaken. We hebben in alle rechtbanken van Vlaanderen en Brussel een sterke reputatie opgebouwd.

Wat zijn de specialisaties van Bannister Advocaten?

Het gespecialiseerde team strafrechtadvocaten van Bannister behandelt de meest uiteenlopende strafbare feiten. Wij bouwden niet alleen de nodige expertise op in verkeersovertredingen en winkeldiefstallen maar ook in grote moord- en zelfs terreurzaken. Ons team kan dus elke uitdaging van het strafrecht aan. 

We zetten hier enkele veel voorkomende misdrijven voor je op een rijtje.

 

Drugsmisdrijven

Ons team strafrecht advocaten in Antwerpen is natuurlijk vertrouwd met allerhande drugszaken. Wij verdedigen zeer regelmatig – en met succes – personen, die worden verdacht van bezit, productie of handel in zowel soft- als harddrugs.

 

Slagen en verwondingen

Geweld is ook een veel voorkomend misdrijf in België waarvoor onze gespecialiseerde strafrechtadvocaten cliënten bijstaan. Het gaat dan niet alleen over geweld op straat maar bijvoorbeeld ook huiselijk geweld, partnergeweld of intrafamiliaal geweld. Wij staan zowel slachtoffers, verdachten als daders bij. Onze aanpak begint zodra de politie er tussenkomt. Wij staan onze cliënten bij vanaf het eerste verhoor door de politie tot en met de uiteindelijke uitspraak van de rechter.

Strafrecht advocaat Antwerpen inhuren

Zedenmisdrijven

Zedenmisdrijven zijn strafbare handelingen met een seksuele component. Onder zedendelicten vallen aanranding, verkrachting, kinderporno en andere gelijkaardige misdrijven. Dit is uiteraard een zeer gevoelige materie. Bannister Advocaten heeft door de jaren heen een sterke expertise in deze materie opgebouwd. 

 

Diefstal (met geweld)

 

Wij staan ook regelmatig cliënten bij die als dader, verdachte of soms ook als slachtoffer betrokken waren bij een diefstal. Diefstal kan vele vormen aannemen, zoals winkeldiefstal, inbraak of diefstal met geweld. Diefstal met geweld wordt in België zwaarder bestraft dan de overige vormen van diefstal. 

 

Laster en eerroof

Verspreid iemand leugens over jou? Dan is het in sommige gevallen mogelijk om van laster en eerroof te doen bij de politie. De wettelijke vereisten voor laster en eerroof zijn ingewikkeld en er zijn veel varianten zoals lasterlijke aangifte, beledigingen en dergelijke. Bannister Advocaten heeft door de jaren heen een uitgebreide expertise op het gebiede van laster en eerroof opgebouwd.

 

Fiscaal strafrecht

Fiscaal strafrecht gaat over alle strafrechtelijke inbreuken op de belastingwetgeving. Een aantal veel voorkomende voorbeelden zijn: fiscale fraude, fiscale valsheid in geschrifte en overtredingen van het fiscale beroepsverbod. Fiscaal strafrecht is bijzonder complex en een sterke boekhoudkundige kennis is dan ook noodzakelijk. Bannister Advocaten bouwde ook in het fiscaal strafrecht een stevige reputatie op.

 

Ondernemingsstrafrecht

Bannister Advocaten heeft eveneens een gespecialiseerd team ondernemingsstrafrecht in huis. Wij staan vrijwel elke week ondernemingen, bestuurders of aangestelden van vennootschappen bij voor de Belgische strafrechtbanken. Wij behandelen veel zaken op het gebied van oplichting, witwassen, faillissementsmisdrijven, omkoping en nog veel meer.

 

Sociaal strafrecht

Het sociaal strafrecht is een specialistische rechtstak, waarin sommige inbreuken op de arbeidswetgeving en het socialezekerheidsrecht strafbaar worden gesteld. Vaak begint een zaak met betrekking tot het sociaal strafrecht met een bezoek van de arbeidsinspectie. Bannister Advocaten staat regelmatig ondernemingen en slachtoffers tijdens deze procedures bij en bouwde ook op dit gebied een ruime ervaring op.

 

Moordzaken

Moordzaken zijn spraakmakende zaken waarbij veel media-aandacht komt kijken. Bannister Advocaten stond in het verleden al vele slachtoffers en verdachten van moord bij. Wij behaalden hier sterke resultaten en bouwden ook in het afhandelen van media expertise op. Wij slaagden erin om onze kant van het verhaal duidelijk te maken en de nodige sereniteit voor onze cliënten te waarborgen.

 

Terroristische misdrijven

Wij bouwden zelfs een doorgedreven expertise op inzake de zwaarste misdrijven: terreur. Bannister Advocaten was onder andere betrokken bij het terreurproces voor de aanslagen in Zaventem van 2016. 

Wordt je verdacht van één van de voorgaande misdrijven? Of ben je het slachtoffer van een misdrijf? Dan is het een goed idee om zo snel als mogelijk een gespecialiseerde strafrecht advocaat Antwerpen te raadplegen. 

Aarzel niet om ons team van specialisten te contacteren via info@bannister.be of via het telefoonnummer 03/369.28.00. Na contactname organiseren wij zo snel mogelijk een eerste gesprek met één van onze gespecialiseerde advocaten waarin jij je verhaal in alle vertrouwelijkheid kunt doen en waarin we onmiddellijk een strategie afspreken.

Wil je precies weten wat een advocaat voor jou kan betekenen in een strafprocedure? Lees dan snel verder. We geven hier een overzicht.

Strafrecht advocaat

Wat doet een strafrecht advocaat Antwerpen?

Een advocaat verdedigt jouw belangen in elke fase van de strafrechtelijke procedure. Je advocaat is daarnaast ook je vertrouwenspersoon, want hij of zij heeft een beroepsgeheim. Je kunt bij je eigen advocaat dus open kaart spelen. Samen klimmen jullie door de strafrechtelijke procedure en zoeken jullie naar de best mogelijke oplossing voor de situatie.

In sommige gevallen zal je advocaat voor de vrijspraak kunnen pleiten en krijg je geen enkele straf opgelegd. Soms kan een straf niet worden vermeden, maar dan kan je advocaat wel op zoek gaan naar een gepaste straf zoals een werkstraf, voorwaarden of een enkelbandje.

Ben je het slachtoffer van een misdrijf? Dan kan je advocaat ervoor zorgen dat je gehoord wordt en eventueel om een schadevergoeding vragen. 

Wij geven hieronder een overzicht van de verschillende fases van de strafrechtelijke procedure waarin je advocaat een rol kan spelen. Je zult al snel ervaren dat de procedure heel ingewikkeld is. Het is dus verstandig om een gespecialiseerde advocaat strafrecht in te schakelen.

 

Advocaat strafrechtprocedure in Antwerpen

 

Een strafprocedure begint meestal met:

  • een arrestatie (bijvoorbeeld bij betrapping op heterdaad);
  • een klacht van het slachtoffer bij de politie;
  • een uitnodiging voor verhoor.

Bij elk van deze situaties kan een advocaat je bijstaan.

 

Na de arrestatie heb je het recht op een vertrouwelijk gesprek met een advocaat, zonder aanwezigheid van de politiediensten. Tijdens zo’n gesprek kun je direct een strategie afspreken en kan je advocaat je waarschuwen voor mogelijke valkuilen.

Een klacht bij de politie indienen, is een zeer belangrijke stap die grote gevolgen kan hebben. Het is altijd een goed idee om dit eerst met een advocaat strafrecht Antwerpen te bespreken. Zo weet je zeker dat alles op juridisch vlak in orde is. De gevolgen van een fout maken, kunnen groot zijn.

Vaak realiseer je pas dat je betrokken bent bij een strafrechtelijke procedure nadat je een uitnodiging voor verhoor ontvangt. Een verhoor is een ondervraging door twee politieagenten. Je kunt als getuige en als verdachte (Salduz categorie 1 tot en met 4) worden verhoord.

Je hebt bij een verhoor steeds het recht op bijstand van een advocaat. Je advocaat kan dus aanwezig zijn tijdens het verhoor en ervoor zorgen dat je rechten worden gerespecteerd. Een goede strafrechtadvocaat zal je ook kunnen behoeden voor bepaalde uitspraken. 

Het is dus van groot belang om onmiddellijk een advocaat in te schakelen. Een misstap bij de arrestatie, een klacht of het verhoor kan grote gevolgen hebben voor de rest van de procedure!

 

Opvolgen van het onderzoek

Voordat de zaak naar de rechtbank wordt gestuurd, wordt er een onderzoek door de politie uitgevoerd. Dit onderzoek vindt plaats onder leiding van het parket (‘de procureur des konings’) of de onderzoeksrechter.

De politie gaat tijdens het onderzoek op zoek naar bewijsmateriaal van schuld of onschuld. Over het algemeen worden alle betrokkenen verhoord, worden er GSM-toestellen uitgelezen en worden er onderzoeken door experts uitgevoerd (bijvoorbeeld een autopsie of een onderzoek van de boekhouding). De onderzoekshandelingen hangen natuurlijk af van de concrete situatie.

Het bewijsmateriaal dat tijdens het onderzoek wordt verzameld, zal later voor de rechtbank een belangrijke rol gaan spelen. De ervaring leert echter dat rechters de bevindingen uit het onderzoek vaak rechtstreeks overnemen.

Het is dus belangrijk om het onderzoek niet zomaar te ondergaan en een proactieve houding aan te nemen. Je advocaat kan je hierbij helpen.

Inzage in het strafdossier vragen

Het onderzoek van de politie wordt grotendeels achter gesloten deuren uitgevoerd. Je moet als betrokkene (slachtoffer of verdachte) inzage in het dossier vragen om zicht te krijgen op het onderzoek.

Je advocaat moet hiervoor een verzoekschrift opstellen en indienen. In dit verzoekschrift zal je advocaat enkele redenen moeten opsommen waarom inzage in het dossier is gerechtvaardigd. Als de inzage wordt toegekend, kan je advocaat een kopie van het dossier aanvragen of op de griffie kopieën gaan maken.

Zo weet je direct wat voor bewijsmateriaal er reeds werd verzameld en kun je een verdere strategie gaan uitwerken.

 

Antwerpen Strafrecht advocaat

Bijkomende onderzoekshandelingen voorstellen

Je advocaat kan ook bijkomende onderzoekshandelingen voorstellen om je onschuld nog beter te onderbouwen. Zo kun je bijvoorbeeld vragen om iemand te verhoren, die je alibi kan bevestigen.

Dit verzoek kan – net als het verzoek tot inzage – afgewezen of toegekend worden naargelang de specifieke omstandigheden.

Weinig mensen weten dat een advocaat ook tijdens deze procedure een grote rol kan spelen.

 

Behandeling van de voorlopige hechtenis

In sommige gevallen kun je tijdens het onderzoek in voorlopige hechtenis worden genomen. Dit betekent dat je van je vrijheid wordt beroofd: ofwel in een arresthuis ofwel met een enkelbandje (een voorlopige hechtenis onder elektronisch toezicht).

Dit kan worden opgelegd als er vermoedens zijn dat je bewijsmateriaal wilt proberen te vernietigen of een poging gaat doen om het gerechtelijk proces te ontlopen.

Tijdens de voorlopige hechtenis dien je regelmatig (om de maand of om de twee maanden) voor de rechter te verschijnen. Je advocaat kan de rechter er dan van proberen overtuigen om je vrij te laten voor het verdere verloop van het onderzoek. Ook kan om een enkelbandje worden gevraagd als je in het arresthuis verblijft.

Tijdens de voorlopige hechtenis speelt een strafrechtadvocaat Antwerpen dus ook een grote rol.

 

Regeling der rechtspleging

De regeling der rechtspleging is een fase in de strafrechtelijke procedure, die door slachtoffers en verdachten vaak over het hoofd wordt gezien. 

Wanneer het onderzoek door de politie is afgerond, wordt het dossier naar de raadkamer gestuurd. Dit is een onderzoeksgerecht dat zich o.a. bezighoudt met de beoordeling of er voldoende ‘bezwaren’ zijn verzameld om de zaak naar de correctionele rechtbank door te verwijzen.

Dus, nog voor de zaak gepleit wordt voor de rechter is er een andere rechtbank – de raadkamer – die het strafdossier zal bestuderen en zal oordelen of er voldoende aanwijzingen van schuld zijn verzameld om de zaak naar de correctionele rechter te sturen.

Tijdens deze fase voor de raadkamer kan je advocaat schriftelijk (conclusie) en mondeling (pleidooi) beargumenteren dat er te weinig ‘bezwaren’ zijn verzameld en dat bijgevolg de vrijspraak moet worden uitgesproken.

Ook hier kan je advocaat dus weer het verschil maken.

 

Verdediging voor de correctionele rechtbank

Als de raadkamer in het dossier voldoende aanwijzingen van schuld leest, zal het de zaak doorsturen naar de correctionele rechtbank.

Voor de correctionele rechtbank gebeurt dan het klassieke pleidooi, zoals je wellicht al eens op televisie hebt gezien. 

Nog voor de pleidooien plaatsvinden, zullen de advocaten van alle partijen uitgebreide schriftelijke argumenten (conclusies genaamd) uitwisselen. In deze conclusies kan je advocaat zeer uitgebreid en genuanceerd om een vrijspraak of een gepaste straf verzoeken. 

Ook voor het slachtoffer en elke andere persoon, die schade heeft geleden door het misdrijf (de burgerlijke partijen) kan een advocaat conclusies opstellen om bijvoorbeeld een gepaste schadevergoeding te vragen. 

Na het uitwisselen van de conclusies volgen de pleidooien. Alle advocaten zullen dan voor de rechter het woord nemen en hun argumentatie uiteenzetten. Je krijgt dan als betrokkene ook de kans om het woord te nemen.

Na de pleidooien zal de rechter de zaak in beraad nemen. Dit wil zeggen dat de rechter de tijd zal nemen om een oordeel te vellen en een vonnis op te stellen. 

In dit vonnis zal ofwel een vrijspraak worden uitgesproken ofwel een straf worden opgelegd. Daarnaast zal er ook meestal een uitspraak worden gedaan over een eventuele schadevergoeding voor het slachtoffer of een andere benadeelde partij.

 

Aantekenen hoger beroep

Na het ontvangen van het vonnis is de procedure in principe afgelopen. Maar als je niet tevreden bent met het oordeel van de rechter, kun je hoger beroep aantekenen.

Je advocaat kan ervoor zorgen dat dit op de correcte manier gebeurt en binnen de wettelijke termijnen.

Als je advocaat hoger beroep aantekent, betekent dit dat de zaak nogmaals door een andere rechter zal worden behandeld, ditmaal voor het hof van beroep.

Voor de beroepsrechter kan je advocaat nogmaals conclusies opstellen en pleidooien voeren.

De beroepsrechter zal de zaak dan in beraad nemen en een beslissing opstellen, een arrest genaamd. 

 

Cassatieberoep

Na het ontvangen van het arrest van de beroepsrechter is de procedure afgelopen. Er bestaat echter nog wel één laatste mogelijkheid: een beroep voor de hoogste rechtbank van ons land, het Hof van Cassatie.

Een cassatieprocedure is complex en kan enkel in zeer specifieke gevallen, met name wanneer er twijfel bestaat over de correcte toepassing van de wet of wanneer de uitspraak onvoldoende is onderbouwd.

 

Nog een laatste opmerking

De strafrechtelijke procedure (ook wel strafvordering genoemd) is zeer ingewikkeld en zal steeds een ander verloop kennen, afhankelijk van de specifieke omstandigheden van de zaak. 

We moeten daarbij benadrukken dat het overzicht hierboven zeker niet volledig is en louter in algemene termen werd opgesteld. Zo kan de zaak ook voor de Kamer van Inbeschuldigingstelling komen en in sommige gevallen naar het Hof van Assisen worden verstuurd.

Een volledig overzicht van de Belgische strafvordering geven, kan niet zomaar op één webpagina. Daarvoor moet je eerder een boek schrijven.

Gezien de complexiteit van de strafprocedure is het van essentieel belang om je te laten bijstaan door een gespecialiseerde advocaat en wel zo snel mogelijk. Alleen zo garandeer je de best mogelijke uitkomst.

In een strafprocedure verwikkeld? Contacteer dan gerust één van onze gespecialiseerde strafrecht advocaten Antwerpen via info@bannister.be of bel naar 03/369.28.00.

 

Veelgestelde vragen

Is een minnelijke schikking mogelijk?

Een minnelijke schikking is een manier om je strafzaak ‘af te kopen’. Door middel van het betalen van een geldsom komt de hele procedure dan te vervallen. Een minnelijke schikking is niet altijd mogelijk. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

  • Er mag geen gevangenisstraf van twee jaar of hoger op het gepleegde misdrijf staan;
  • Er mag geen ‘aantasting van de lichamelijke integriteit’ hebben plaatsgevonden;
  • Als er schade werd veroorzaakt, moet die eerst vergoed worden.

Als je zaak aan deze voorwaarden voldoet kan Bannister Advocaten voor jou een minnelijke schikking aanvragen. Een minnelijke schikking betekent trouwens niet dat je toegeeft het misdrijf te hebben gepleegd.

 

Is het mogelijk om mijn proces niet openbaar voor het publiek te doen?

In principe wordt in België elke zaak openbaar voor het publiek behandeld. Dit betekent dat elke persoon, inclusief journalisten, zomaar in de rechtbank aanwezig kan zijn tijdens jouw proces. 

In het Wetboek Strafvordering worden echter enkele misdrijven opgesomd die “achter gesloten deuren” kunnen worden behandeld. Het gaat dan vooral om zedenmisdrijven.

Je moet echter wel expliciet om een behandeling achter gesloten deuren verzoeken. Bespreek die mogelijkheden dus eerst met je advocaat.

 

Kan ik een enkelbandje of een werkstraf krijgen?

In de Belgische wetgeving worden vaak gevangenisstraffen of geldboetes opgelegd. Het is in vele gevallen echter ook mogelijk om een andere, alternatieve straf aan de rechter te vragen. Het gaat dan vaak om werkstraffen, voorwaarden of enkelbandjes. 

De mogelijkheid hiertoe verschilt naargelang welk misdrijf precies werd gepleegd en de specifieke omstandigheden ervan. 

Een overzicht geven van alle situaties en mogelijkheden kan echt niet op één webpagina worden weergegeven. Bespreek deze mogelijkheden dus zeker met je advocaat.