Ben je betrokken bij een zaak over diefstal met geweld? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk een gespecialiseerde advocaat te raadplegen. De procedure is immers complex en de straffen kunnen hoog oplopen.
Ons gespecialiseerde team van strafrechtadvocaten behandelt al jaren zaken rond diefstal met geweld. Wij bouwden in deze materie een stevige reputatie op en staan zowel verdachten als slachtoffers bij.
Wens je een eerste discreet gesprek met één van onze specialisten? Contacteer ons dan via info@bannister.be of via 03/369.28.00.
Diefstal wordt in de Belgische wetgeving omschreven als het bedrieglijk wegnemen van een zaak, die je niet toebehoort. Om diefstal te plegen moet je dus:
Met andere woorden, de dader moet zich ervan bewust zijn dat hij of zij diefstal pleegt.
Diefstal wordt zeer breed gedefinieerd. Het kan gaan over winkeldiefstal, het stelen van een wagen, het stelen van een openbaar goed, het stelen door middel van inbraak enzovoort.
Als een diefstal met geweld of bedreiging wordt gepleegd, kunnen er zwaardere straffen worden opgelegd. In de juridische wereld heet dit een ‘verzwarende omstandigheid’.
Het maakt daarbij niet uit wanneer er geweld wordt gepleegd. Zo zal er ook sprake zijn van diefstal met geweld als de dader geweld of bedreigingen gebruikt nadat hij of zij op heterdaad betrapt is, bijvoorbeeld om te vluchten.
De gevangenisstraf, die de rechter kan opleggen, hangt van een hele reeks factoren af. We zetten de belangrijkste factoren even op een rijtje:
In de wet worden daarnaast nog een hele reeks verzwarende omstandigheden opgesomd waardoor diefstal met geweld strenger bestraft kan worden:
…
De straffen kunnen oplopen tot 20 jaar, naar 30 jaar en tot zelfs levenslange gevangenisstraf.
Houd er ook rekening mee dat er naast een gevangenisstraf ook geldboetes kunnen worden opgelegd. In België hanteert men een systeem van opdeciemen waarbij geldboetes met factor 8 worden vermenigvuldigd. Als je dus tot een geldboete van 100 euro wordt veroordeeld, zul je 800 euro moeten betalen.
Naast een gevangenisstraf en een geldboete zal de dader van een diefstal met geweld ook alle schade moeten vergoeden, die hij of zij veroorzaakte zoals bijvoorbeeld de medische kosten van het slachtoffer.
Een advocaat diefstal met geweld kan de rechtbank in sommige gevallen ook om andere straffen vragen, die bijvoorbeeld een gevangenisstraf vervangen. Je moet hierbij denken aan bijvoorbeeld werkstraffen of voorwaarden.
Het Belgische rechtssysteem tilt zeer zwaar aan diefstal met geweld. Het zal dus niet altijd mogelijk zijn om de rechter te overtuigen om een andere straf op te leggen. Bespreek de mogelijkheden zeker met je advocaat.
De straffen op diefstal met geweld kunnen dus hoog oplopen. Bovendien is de juridische procedure heel complex. Als je betrokken bent in een zaak over diefstal met geweld is het dan ook aangewezen om zo snel mogelijk een gespecialiseerde advocaat in diefstal met geweld te raadplegen. Alleen zo ben je verzekerd van de best mogelijke uitkomst.
Als iemand wordt gearresteerd voor diefstal met geweld heeft hij of zij nog steeds recht op een vertrouwelijk gesprek met een advocaat. Een gespecialiseerde advocaat diefstal met geweld zal tijdens dit overleg al een eerste strategie kunnen uitwerken. Advocaten hebben uiteraard geheimhoudingsplicht.
Als de politie een onderzoek is gestart naar een diefstal met geweld zullen de betrokkenen moeten worden verhoord. Tijdens een verhoor zul je door twee politieagenten worden ondervraagd. Je hebt het recht om je tijdens een verhoor te laten bijstaan door een advocaat. Je advocaat kan erop toezien dat je rechten worden gerespecteerd.
In sommige gevallen kun je in voorlopige hechtenis worden geplaatst. Dit betekent dat je vrijheid wordt ontnomen en dat je voor de duur van de gerechtelijke procedure in het arresthuis moet verblijven of met een enkelbandje moet rondlopen, in afwachting van de uitkomst van het onderzoek. Je advocaat diefstal met geweld kan de rechtbank onder bepaalde omstandigheden om vrijlating verzoeken.
Ook tijdens het onderzoek speelt een advocaat een centrale rol. Een advocaat kan een kopie van het dossier opvragen en zelfs bijkomende onderzoekshandelingen voorstellen om de waarheid boven tafel te brengen.
Als het onderzoek is afgelopen, wordt het dossier naar de rechtbank doorgestuurd. In deze fase kan je advocaat een uitgebreide schriftelijke argumentatie aan de rechter en de ander partijen voorleggen. Ook het klassieke pleidooi komt in deze fase aan bod.
Bannister Advocaten behandelt al jarenlang grote en kleine dossiers diefstal met en zonder geweld. We hebben een sterke reputatie in deze materie opgebouwd en wij staan onze cliënten elke fase van de procedure bij.
Ben je betrokken bij diefstal met geweld? Contacteer dan gerust ons team van specialisten via info@bannister.be of via het telefoonnummer 03/369.28.00.
We helpen je graag verder.