Van elf jaar cel naar vrijspraak voor moordpoging op zes leden van hetzelfde gezin

De feiten

In mei 2016 sloot aannemer Ramie M. (32 jaar) uit Merksem een overeenkomst met een Afghaanse zakenfamilie om renovatiewerken aan hun villa gelegen in Wuustwezel uit te voeren.

Deze renovatiewerken verliepen niet naar de wensen van de Afghaanse zakenfamilie. Er ontstond een discussie omtrent de levering van toestellen waarvoor reeds een aanbetaling was geschied.

Op 6 augustus kregen de eigenaars de melding dat de goederen geleverd waren en gingen zij zulks controleren in de woning te Wuustwezel.

Wanneer de Afghaanse familie ter plaatse kwam, merkten zij dat de goederen niet geleverd waren en stelden zij dat de gaskraan open stond en zij een felle gasgeur te hebben waargenomen.

De Afghaanse familie deed aangifte bij de politie tegen de aannemer.
De aannemer Ramie M. werd in eerste aanleg veroordeeld bij verstek tot een hoofdgevangenisstraf van 11 jaar voor poging moord en misbruik van vertrouwen.

De verdediging van Bannister

De man tekende hoger beroep tegen dit vonnis. Bannister Advocaten stond Ramie M. bij in zijn procedure voor het Antwerpse hof van beroep.
Het Antwerpse hof van beroep volgde de uitgebreide argumentatie van Bannister Advocaten dat er geen objectief bewijs voorligt van het feit dat de aannemer komaf wilde maken met de eigenaars van de villa door hun gaskraan open te draaien om zo een ontploffing te veroorzaken.

Het gsm-signaal van Ramie M. werd op 6 augustus om 4.13 uur opgepikt door een zendmast in Brecht. Zijn gsm-signaal werd later opgevangen om 4.21 uur in Wuustwezel, maar om 4.22 uur bevond Ramie M. zich al in Schoten en wat later in Merksem. Het hof stelde dat de aannemer op deze korte tijdspanne geen tijd heeft gehad om de woning van het Afghaanse gezin binnen te gaan en de gaskraan te openen.

De man werd bij opmerkelijk arrest van hof van beroep vrijgesproken voor de poging moord.

Voor het misdrijf oplichting kreeg Ramie M. een hoofdgevangenisstraf van 18 maanden. Hij werd tevens veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding.

Lees alle persartikels over deze zaak hier: artikel 1; artikel 2; artikel 3.

Wenst u hierover meer informatie, neem dan gerust contact met ons op info@bannister.be of 03/369.28.00.