26 mrt Het misdrijf belaging onder de loep
Belaging: een oud probleem in een nieuwe vorm
Hoewel het misdrijf belaging, in de volksmond beter gekend als stalking, reeds ruime tijd geleden werd opgenomen in het Belgische Strafwetboek, krijgt deze strafbaarstelling steeds te maken met nieuwe uitdagingen ingevolge het gebruik van moderne communicatiemiddelen en sociale media.
Belaging is meer dan ooit een sociaal probleem, waarbij het steeds makkelijker wordt andere personen te benaderen en deze lastig te vallen in hun persoonlijke levenssfeer.
Begrippen zoals internetpesten zijn een dagelijks fenomeen binnen onze samenleving geworden.
Ook stukgelopen relaties maken vaak de voedingsbodem uit voor verdere conflicten, waarbij de grens tussen (overvloedige) communicatie en belaging vaak zeer dun dreigt te worden.
Wat zegt de wet
De wetgever oordeelde dat er sprake is van belaging wanneer de dader wist of had moeten weten dat hij door zijn gedrag de rust van de belaagde persoon ernstig zou verstoren.
Ruime interpretatie en vele verschijningsvormen
De wetgever heeft bewust nagelaten het begrip belaging te definiëren, waardoor deze strafbaarstelling in de praktijk toepassing vindt in zeer uiteenlopende situaties.
Het slachtoffer kan te maken krijgen met een waaier aan ‘pesterijen’, dewelke allen een zware impact uitoefenen op het algemene veiligheidsgevoel en de persoonlijke levenssfeer.
Deze pesterijen kunnen de vorm aannemen van de zogenaamde ‘telefoonterreur’, waarbij het slachtoffer te maken krijgt met een overvloed aan telefoontjes en berichten, vaak met niet mis te verstane boodschappen en bedreigingen.
Ook het verspreiden van pertinente leugens bij derden, het achtervolgen en bespieden van personen, het herhaald opzoeken van confrontaties met het slachtoffer thuis of op het werk, het versturen van dreigbrieven en liefdesbrieven, het laten bezorgen van grafkransen, het binnendringen in de woning en het toebrengen van schade en vernielingen, komen regelmatig voor in de praktijk.
Het misdrijf van belaging zal zo vaak gepaard gaan met andere strafbaarstellingen, zoals bedreigingen, woonstschennis, opzettelijke slagen en verwondingen en zelfs seksueel geweld.
De concrete gedragingen die de belaging uitmaken dienen echter niet op zichzelf strafbaar te zijn. Van doorslaggevend belang is dat de dader door dergelijk gedrag de rust van het slachtoffer ernstig verstoort.
Bent u zelf slachtoffer of wordt u verdacht van het misdrijf belaging en wenst u gespecialiseerd advies ?
Neem dan gerust in alle discretie contact op met een van onze specialisten op het telefoonnummer 03/369.28.00 of stuur ons een mail op info@bannister.be
Wij staan graag voor u klaar!