Meester Jorgen Van Laer in De Standaard over de zaak VAN ESPEN

Het spanningsveld politiek – justitie

In het artikel  van 11 mei 2019 ‘de rechter, de minister en de ruzie’ dat nader ingaat op de spanning tussen het Antwerpse Hof van Beroep en het kabinet Geens naar aanleiding op de moord op Julie VAN ESPEN , heeft Advocaat Jorgen VAN LAER de volgende stelling ingenomen :

“‘Het is onterecht dat het hof van beroep nu wordt aangerekend dat het nog vaak met drie zetelt’, zegt strafpleiter Jorgen Van Laer. ‘Dat alleen lost de traagheid van processen niet op. Luyten is zeer combattief, maar hij had ook gewoon gelijk door consequent te pleiten voor meer middelen. Ik stel in Antwerpen een hogere performantie en kennis vast dan elders. De arresten zijn er ook beter geschreven.’

De gebreken van justitie

Het gebrek aan middelen bij justitie vormt al sedert mensheugenis de achilleshiel van ons gerechtelijk apparaat. Het aloude struikelblok is algemeen gekend en wordt ook regelmatig aan de kaak gesteld door verschillende actoren binnen justitie.

Zo werd specifiek voor wat het Hof van Beroep te Antwerpen betreft in een werkingsverslag omtrent de periode 2008-2013 nog gewaarschuwd voor de onheilspellende vaststelling dat een belangrijk deel van de magistraten van het Antwerpse Hof de pensioengerechtigde leeftijd naderde.

Dergelijke ‘vergrijzing’ kent verregaande gevolgen, waaronder het teloorgaan van praktijkervaring, en noopt in het bijzonder tot het tijdig uitschrijven én invullen van nieuwe vacatures, dit alvorens er een tekort aan magistraten dreigt. Het blijkt de kroniek van een aangekondigd personeelstekort.

De noodkreten vallen evenwel telkens in dovemansoren en een pasklare oplossing op politiek niveau, minstens een verdienstelijke poging daartoe, blijft steevast uit.

Lees het volledige artikel in De Standaard hier

Heeft u strafrechtelijke verdediging nodig? Contacteer één van onze strafrechtspecialisten via info@bannister.be of op 03/369.28.00.