Boilerroomfraude met cryptovaluta​

Omwille van hun complexiteit zijn cryptovaluta een gegeerd medium voor malafide individuen of organisaties.

Jaarlijks vallen talloze Belgen ten prooi aan fraude met cryptomunten. Het aantal slachtoffers stijgt exponentieel.

De meeste oplichtingsmethodes hebben één ding gemeenschappelijk; allen zijn ze erop geënt om uw vertrouwen te winnen, en dit vervolgens te misbruiken om u zo veel mogelijk geld afhandig te maken.

Fraudeurs worden steeds vindingrijker, de kunstgrepen steeds doordachter. In dit artikel wordt één van de meest voorkomende fraudemethodes toegelicht; de zogenaamde boilerroom of broker fraude.

U zag het wellicht al op sociale media; een bekende tv-persoonlijkheid lijkt reclame te maken voor een beleggingsonderneming die u kan helpen om enorme winsten te boeken door te investeren in cryptovaluta.

Wanneer u op de advertentie klikt dient u meestal uw contactgegevens op te geven. Vervolgens wordt u gecontacteerd door een persoon die stelt de dienstverlener in kwestie te vertegenwoordigen. De contactpersoon, meestal Engelstalig, stelt zich voor als een zogenaamde broker en lijkt zeer goed onderlegd te zijn in de geplogendheden van de beleggingsmarkten. Hij of zij zal de gelden die u investeert voor u beleggen, en belooft u enorme winsten op korte termijn.

Vaak dient u eerst een kleine aanbetaling te doen voor de diensten die de broker u zal verstrekken, waarna deze persoon u zal assisteren met het aanmaken van een zogenaamde wallet op een handelsplatform voor virtuele valuta. In bepaalde gevallen dient het slachtoffer in kwestie hiervoor een programma te installeren dat het voor de broker mogelijk maakt om de computer van het slachtoffer op afstand te bedienen. Hierdoor kan de oplichter al bepaalde gevoelige gegevens ontfutselen.

Meestal worden slachtoffers ook geleid naar een tweede, mooi vormgegeven platform van het frauduleuze bedrijf zélf, waarop de zogenaamde rendementen van de investeringen gevolgd kunnen worden.

Uw eerste investering, doorgaans een kleiner bedrag, dient u door te storten naar een wallet die wordt doorgegeven lijkt al snel enorm veel winst te genereren. Soms wordt het vertrouwen in het begin nog extra aangescherpt door een terugbetaling van uw initiële investering, dewelke lukt. Vervolgens wordt u systematisch onder druk gezet om meer geld te storten (vandaar de Engelse benaming boiler room). Uw rendement stijgt ogenschijnlijk exponentieel en er wordt nauwgezet contact gehouden met de broker.

De problemen beginnen echter wanneer u vervolgens uw winsten wilt opstrijken.

U zal hoogstwaarschijnlijk de melding krijgen dat u, omwille van anti-witwasverplichtingen, een soort tax of fee dient te betalen, vaak ten belope van uw inmiddels vergaarde fondsen. Indien u stort, wordt er meestal melding gemaakt van technische problemen, waardoor de opname van uw gelden voorlopig niet kan doorgaan. Indien u de betaling weigert slaat de toon van uw vertrouwde broker vaak om en worden de contacten minder vriendelijk.

Meestal is het helaas pas op dit ogenblik dat slachtoffers doorhebben dat ze opgelicht zijn.

Werd u het slachtoffer van cryptofraude? Onze gespecialiseerde advocaten weten precies welke informatie en bewijzen moeten worden aangeleverd bij de klachtneerlegging en kunnen uw kansen om uw verloren geld te recupereren optimaliseren. U kan ons contacteren via info@bannister.be of via ons telefoonnummer 03/369.28.00. Onze strafrechtadvocaten helpen u graag verder.