Amerikaanse stroper moet als straf verplicht naar Disney-klassieker kijken. In België ook creatief met straffen?

Stroper kijkt Bambi

In de Amerikaanse staat Missouri werd stroper David Berry Jr., die een honderdtal herten illegaal doodde om daarna hun hoofden als trofee af te hakken, niet alleen veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf maar hij werd tevens verplicht om maandelijks de Disneyklassieker “Bambi” te bekijken, waarin de moeder van het liefelijk hertje wordt gedood door een jager.

De rechter heeft deze straf opgelegd in de hoop Berry’s perceptie van herten te doen veranderen.

Lees hier meer over deze opmerkelijke straf.

Kan dit ook in ons land?

Kan een Belgische rechter even creatief met ons straffenarsenaal omspringen dan in de hierboven geciteerde Amerikaanse zaak?

Deze vraag dient bevestigend te worden beantwoord.

De basis: de probatiewet van 1964

Een Belgische gevangenisstraf kan dan wel niet gecombineerd worden met voorwaarden zoals het bekijken van een Disney film. De Probatiewet van 1964 laat echter wel toe dat een straf niet effectief ten uitvoer zal worden gebracht als de door de rechter opgelegde voorwaarden worden nageleefd.

Bij de invullingen van deze voorwaarden heeft de rechter een grote keuzevrijheid. De verplichte voorwaarden zoals het verbod om nieuwe strafbare feiten te plegen, het houden van een vast adres en het gevolg geven aan oproepingen van de probatiecommissie kunnen worden aangevuld met geïndividualiseerde voorwaarden, gericht op het voorkomen van recidive en op de omkadering van de begeleiding.

Een voorbeeld uit Dendermonde

In dit kader kan bij wijze van voorbeeld worden verwezen naar Politierechter D’Hondt uit Dendermonde die snelheidsduivels verplicht om het boek ‘Tonio’ van A.F.T.H Van der Heijden te lezen. In dit boek verhaalt de schrijver over de pijn die hij voelde nadat hij zijn enige zoon had verloren in een verkeersongeval in mei 2010. Het lezen van het boek dient beklaagden tot inkeer te brengen en een correcte naleving van de wegcode in de toekomst te bewerkstelligen.

Lees hier meer over deze alternatieve straf.

Besluit

Het is niet enkel aan de rechter om zijn creativiteit de vrije loop te laten. Het staat de verdediging vrij om te verzoeken om de toepassing van de Probatiewet en in dit kader vindingrijke voorwaarden te suggereren teneinde een effectieve bestraffing te vermijden.

Vragen? Contacteer ons

Indien u hierover vragen heeft, kan u contact opnemen met ons kantoor op het telefoonnummer 03/369.28.00 of op het e-mailadres info@bannister.be.

Wij bekijken graag samen uw dossier en de mogelijkheid om een alternatieve bestraffing te bekomen.