Gearresteerd voor drugsbezit, -handel of -productie in Antwerpen? Dan is het verstandig om een gespecialiseerde advocaat te raadplegen. Drugszaken zijn ingewikkeld en de straffen kunnen hoog oplopen.

Het team strafrecht van Bannister Advocaten heeft door de jaren heen een sterke reputatie opgebouwd in het afhandelen van de meest uiteenlopende drugsdelicten. Wij staan ons cliënten tijdens de verhoren en de voorlopige hechtenis bij en wij pleiten wekelijks in grote en kleine drugszaken voor alle rechtbanken in Vlaanderen en Brussel.

Ben je tegen de lamp gelopen? Contacteer ons team via info@bannister.be of via telefoonnummer 03/369.28.00. Wij plannen dan alvast een eerste gesprek waarin jij je verhaal kunt doen en wij een strategie kunnen bepalen.

Wil je graag meer informatie over je rechten na een arrestatie drugs Antwerpen? Lees hieronder gerust verder. 

 

Arrestatie voor drugs in Antwerpen

In het Belgisch rechtssysteem wordt onderscheid gemaakt tussen een administratieve aanhouding en een gerechtelijke arrestatie. Je rechten hangen van een hele reeks factoren af. Wij zetten ze hier op een rijtje.

 

De administratieve aanhouding

De administratieve (of bestuurlijke) aanhouding is een preventieve maatregel waarbij een persoon kort van zijn vrijheid wordt beroofd omdat hij of zij een gevaar voor zijn omgeving kan zijn. 

Om administratief aangehouden te worden, hoef je dus niet per se een misdrijf te hebben begaan.

De administratieve aanhouding is een beslissing, die door de aanwezige politiediensten zelf genomen wordt. De betrokken politieagent kan dus zelf beslissen of een administratieve aanhouding nodig is.

Als de politie bijvoorbeeld een persoon onder invloed ziet op een drukke plaats, kunnen zij de beslissing nemen om deze persoon aan te houden.

Het is dus belangrijk om te onthouden dat een administratieve aanhouding in principe slechts 12 uur kan duren. Deze 12 uur kan echter wel tot 24 uur worden verlengd.

Tijdens de administratieve aanhouding kun je verhoord worden en kan er een gerechtelijke aanhouding worden uitgevoerd.

 

De gerechtelijke arrestatie 

De gerechtelijke arrestatie is een vrijheidsberoving, die plaatsvindt in het kader van een onderzoek naar een misdrijf. Het is dus geen preventieve maar een reactieve maatregel.

Een gerechtelijke arrestatie kan omwille van drie redenen.

1. Je bent op heterdaad betrapt 

Als je wordt betrapt tijdens het plegen van een misdrijf, bijvoorbeeld het dealen van drugs, kan de politie je onmiddellijk aanhouden. De politie heeft het recht om je van je vrijheid te beroven voor maximaal 48 uur.

De politie moet wel het parket (de procureur des Konings) op de hoogte brengen van de aanhouding.

 

2. Je wordt verdacht van een misdrijf

Als de politie, onder leiding van het parket, bezig is met een onderzoek naar drugsgerelateerde feiten en jou daarbij als verdachte ziet, kunnen ze je eveneens aanhouden.

In dat geval gebeurt de aanhouding op bevel van de procureur des Konings. Dit type aanhouding kan voor maximaal 48 uur en alleen wanneer er aanwijzingen van schuld zijn.

 

3. Op bevel van de onderzoeksrechter

De onderzoeksrechter is een belangrijke figuur, die zware strafdossiers leidt. Ook de onderzoeksrechter kan verdachten aanhouden.

Door middel van een bevel tot medebrenging kun je voor 48 uur beroofd worden van je vrijheid. Ook hier moet er een vermoeden van schuld aanwezig zijn.

Door middel van een aanhoudingsbevel van de onderzoeksrechter kun je in voorlopige hechtenis worden geplaatst. Dat wil zeggen dat je voor (maximaal) 5 dagen wordt aangehouden ofwel in het arresthuis ofwel met een enkelbandje wordt heengezonden. 

Binnen deze 5 dagen wordt je dossier aan de raadkamer voorgelegd. De raadkamer kan beslissen om je één maand in hechtenis te nemen. De termijn van één maand kan meerdere malen worden verlengd.

Voor een aanhoudingsbevel moeten er (zware) aanwijzingen van schuld bestaan en moet er een gevangenisstraf van minstens één jaar boven je hoofd hangen. Het kan daarnaast ook worden toegepast in het belang van de openbare orde en de veiligheid.

 

Bijstand van een advocaat

Een arrestatie drugs Antwerpen is vaak het begin van een lange juridische lijdensweg. Onderzoeken gevoerd door het parket en de onderzoeksrechter slepen vaak jarenlang aan. 

 

Vaak zul je als verdachte meerdere verhoren moeten ondergaan en zullen er een reeks andere onderzoeksmaatregelen worden uitgevoerd (uitlezen van je GSM, getuigenverhoren, DNA-onderzoek, medische onderzoeken, …). 

De ervaring leert dat de bijstand van een gespecialiseerde advocaat in drugszaken van essentieel belang is om het best mogelijke resultaat te behalen.

 

Voorafgaand vertrouwelijk overleg

De wet voorziet het recht om na een arrestatie en vóór je eerste verhoor een vertrouwelijk overleg met een advocaat te hebben. Dit biedt je de mogelijkheid om vanaf het begin een strategie te bespreken, hetgeen de kans op een positieve afloop sterk vergroot.

Een advocaat staat aan jouw kant en heeft geheimhoudingsplicht. Je kunt dus in alle vertrouwelijkheid je zaak met hem of haar bespreken.

 

Bijstand bij verhoor

De eerstvolgende stap na een arrestatie is meestal een verhoor. Twee politieagenten zullen je tijdens dit verhoor ondervragen. Je advocaat mag tijdens dit verhoor aanwezig zijn en ervoor zorgen dat je rechten worden gerespecteerd.

 

Opvolging van het onderzoek en voorlopige hechtenis

Na het eerste verhoor volgt vaak een onderzoek, waarbij door de politiediensten (onder leiding van het parket of de onderzoeksrechter) bewijsmateriaal wordt verzameld. Je advocaat kan een kopie van het dossier opvragen en zelfs bijkomende onderzoekshandelingen suggereren.

Als je tijdens dit onderzoek in voorlopige hechtenis moet blijven, hetzij in het arresthuis of met een enkelband wordt heengezonden, komt je dossier om de maand of om de twee maanden voor de raadkamer. Tijdens deze zitting kan je advocaat beargumenteren dat de voorlopige hechtenis niet meer nodig is en dat je in vrijheid de afloop van het onderzoek kunt afwachten.

 

Verdediging voor de rechtbank

Als er na afloop van het onderzoek voldoende aanwijzingen van schuld werden verzameld, zal het dossier naar de correctionele rechtbank worden verzonden.

Tijdens deze fase kan je advocaat uitgebreide schriftelijke argumenten opstellen en pleidooien voor de rechter voeren. 

 

Contacteer een van de specialisten van Bannister Advocaten

Het is dus van essentieel belang om een gespecialiseerde advocaat in drugszaken in de arm te nemen. Met de bijstand van een advocaat werk je naar de best mogelijke oplossing voor jouw zaak.

Het gespecialiseerde team van Bannister Advocaten heeft een jarenlange ervaring met drugszaken in Antwerpen en daarbuiten. We staan ons cliënten tijdens elke fase van de procedure bij en gaan op zoek naar mogelijkheden voor vrijspraak of een duurzame straf.

Contacteer ons gerust via info@bannister.be of via telefoonnummer 03/369.28.00. 

Wij helpen je graag verder.